Friday, 24 April 2015

resepi kek choklat lembab / kukus


RESEPI

Bahan-bahan A

* 1 cawan gula pasir - 3/4 cwn pun dah cukup
* 1 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu cair - susu segar pun boleh
* 1 cawan susu pekat
* 1 cawan minyak masak
* 1 sudu kecil serbuk nescafe
** Semua bahan A digaul sebati dan dimasak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan-bahan B

* 3/4 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil (sudu kfc) soda Bikarbonat
* 1 sudu kecil (sudu kfc) Baking Powder

Bahan-bahan C

* 4 biji Telur - diblender or pukul hingga kembang

CARA-CARA
1. Satukan Bahan B dan Bahan C ke dalam Bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk sahaja.
2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yg digris & lapik dgn kertas minyak.
3. Kukus 1 jam or hingga masak.
JANGAN BUKA PENGUKUS SEMASA PROSES KUKUS 45 YG PERTAMA ... takot kek mendap.




TOPPING COKLAT

* 250g coklat masakan - potong kecik2 ya
* 1 sudu besar butter
* 130 ml Double Cream or Whipping Cream
* 1 sudu makan susu pekat (tak letak pon tak apa...utk manis jee)

** Cairkan coklat secara Double Boiler. Alih dari api & masukkan butter,susu & cream & kacau sebati. pastu , tuang kat kek tadi ....








cakap macam pandai masak sgt jer kan .... saje jer , just teringat time zaman sekolah dulu pernah buat kek nieh at mr.L yang aja aku wat kek nie akk aku .... bile dh teror sikit , konon2 buat r utk dia .... nasib baik jadi ...... 

time habis matrik , beli kek kat lua , dye xnk mkn sgt pon , pastu dia ckp " baik awk buat kek dri beli , lg sedap " aikkkkkkk ...... bangga sikit ..... kha3 ..... 




No comments:

Post a Comment