Tuesday 7 June 2016

BISKUT ALMOND LANDON

BAHAN (150 BIJI )

250g mentega @ butter cup
125g gula halus ( gula kastor )
1 biji telur
200g tepung jagung }
200g tepung gandum }
1 sudu besar tepung beras }
1 sudu teh baking powder } - ayak bersama

200g kacang badam, digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g coklat compound

CARA

1. Pukul bahan mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan esen vanila dan pikul lagi.
2. Masukkan tepung yang telah diayak tadi, gaul rata
3. Bentuk doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
4. Letakkan di atas dulang pembakar yang telahdilenserkan sedikit mentega.
5. Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit
6. Cairkan coklat dengan kaedah double-boiler . Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan. 7. Taburkan badam cincang di  atasnya. Biarkan ia kering Siap disimpan


No comments:

Post a Comment